Це цікаво

  1. Головна
  2. Блог
  3. Грибний сезон: що приготувати?
16.03.2023
Поділитися

Грибний сезон: що приготувати?

Навіть якщо ви не грибник, і вважаєте за краще купувати гриби в супермаркеті, восени ви можете приготувати багато страв з опеньків, лисичок, білих, і навіть банальних печериць. Ми зібрали для вас кілька смачних рецептів з грибами, які урізноманітнять ваше меню.

 

Гуляш з грибами

Інгредієнти

  • Яловичина - 1 кг
  • Шампіньйони - 300 грам
  • Болгарський перець - 2 шт
  • Цибуля - 1 шт
  • Томатна паста – 3 ст.ложки.
  • Вершкове масло - 50 грам
  • Паприка - 1 ст. ложка
  • Сіль, чорний перець, червоний перець, чорний перець горошком, лавровий лист за смаком;
  • Зелень

Кроки приготування

  1. Яловичину наріжте кубиками, а цибулю — півкільцями.
  2. У глибокій сковорідці розжарите половину вершкового масла, додайте м’ясо і обсмажте до рум’янцю.
  3. Додайте цибулю і паприку і пасеруйте 2−3 хвилини. Тепер влийте 2 склянки води, томатну пасту і тушкуйте на середньому вогні 40 хвилин.
  4. Солодкий перець очистіть і наріжте кільцями, гриби розріжте навпіл або на чвертки.
  5. Розтопіть вершкове масло, додайте гриби і обсмажте протягом 5 хвилин, додайте солодкий перець та томатну пасту і смажте ще 2−3 хвилини.
  6. Тепер з’єднайте перець і гриби з м’ясом, додати спеції і сіль, перемішайте і протушкуйте ще пів години. Готову страву прикрасьте зеленню і подавайте до столу. Овочі виходять дуже соковитими та ніжними, з густою томатною підливою.

 

Крем-суп з грибів

Інгредієнти

  • Картопля – 500 г
  • Вода або бульйон – 600 мл
  • Гриби печериці – 250 г
  • Цибуля – 150 г
  • Вершки 10-20%– 200 г
  • Сіль за смаком

Кроки приготування

  1. Чистимо і дрібно нарізаємо цибулю. Розігріваємо олію на сковороді, обсмажуємо її до золотистого кольору. 
  2. Переходимо до грибів. 250 г печериць нарізаємо пластинами. Додаємо гриби до цибулі в сковорідку, солимо і обсмажуємо хвилин 8-10 щоб вони підрум'янились. 
  3. Наливаємо в каструлю води або бульйону і ставимо на плиту. Поки вода буде закипати - чистимо картоплю, миємо й нарізаємо її на шматочки. Кладемо в каструлю, солимо за смаком і варимо до повного розм'якшення. 
  4. Додаємо в каструлю обсмажені раніше гриби і цибулю, перемішуємо. Варимо ще 5 хвилин.
  5. Знімаємо каструлю з плити, збиваємо суп блендером до однорідного стану. Додаємо вершки, перемішуємо, доводимо до кипіння, постійно помішуючи. От і все, грибний крем-суп готовий.

 

Мариновані гливи

Інгредієнти

  • Гливи – 1 кг
  • Вода – 600 мл
  • Цукор – 1 ст.
  • Оцет – 3.5 ст. (9%)
  • Сіль - 1.5 ст.
  • Гвоздика – 5 шт.
  • Перець чорний – 5 шт. горошин
  • Часник – 2 зуб.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Кріп – 1 ст.л. сушений

Кроки приготування

  1. Отже, гриби гливи добре вимийте, зріжте з грона, залишити ті, які з тонкими ніжками, а ті гриби, що більші, розріжте навпіл і видаліть ніжку. Їх можна не викидати, а використовувати для приготування грибного супу-пюре (гриби в такому супі подрібнюватимуться блендером і, відповідно, їх жорсткість буде зовсім невідчутною).
  2. Підготовлені гливи перекладайте в каструлю і залийте їх холодною водою. Відразу додайте всі вказані в рецепті спеції та приправи: сіль, цукор, гвоздику, горошини чорного перцю (якщо використовуєте запашний перець, то покладіть наполовину менше – 2-3 шт.), Лавровий лист, сушений кріп (подрібнений або сушені гілочки кропу) і часник, розрізаний навпіл чи 4 частини.
  3. Дайте воді з грибами та спеціями закипіти. Якщо утворилася піна, то зніміть її шумівкою. Як тільки маринад закипить, потрібно влити оцет. З цього моменту засікайте час – 25-30 хвилин, і варіть гриби на тихому вогні, закривши каструлю кришкою.
  4. Хвилин через 10 можна спробувати маринад на сіль, а також кислоту. Вода має бути трохи пересоленою, якщо солі не достатньо, можете додати її до смаку, а також підлити оцет.
  5. Злегка остудіть гливи в маринаді і перекладіть в стерилізовані банки.
  6. Якщо не збираєтеся закривати на зиму, а їстимете їх відразу, то їх потрібно витримати ніч у холодильнику. Перед подачею можете додати рослинне масло і подрібнену зелену або ріпчасту цибулю.

 

Вершково-грибна паста

Інгредієнти

  • Куряче філе - 500 г
  • Улюблена паста
  • Шампінйони - 300 г
  • Вершки - 200 г
  • Цибуля - 1 шт
  • Олія для смаження
  • Суха зелень, часник, сіль за смаком

Кроки приготування

  1. Закип'ятіть воду для пасти, приправте сіллю і невеликою кількістю олії. Зваріть макарони згідно з інструкцією на упаковці.
  2. Печериці помийте і наріжте пластинками.
  3. Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками.
  4. Часник видавіть через прес або натріть на дрібній тертці.
  5. Розігрійте на сковороді оливкову олію, а потім обсмажте на ній філе, додайте нарізану цибулю, часник, гриби
  6. Смажте все без кришки близько 7 хвилин.
  7. Влийте вершки, приправте за бажанням перцем, сіллю або будь-якими іншими спеціями. Доведіть до кипіння, потім відставте з вогню.
  8. Подавайте пасту з густим соусом. Можна посипати петрушкою. Якщо грибна підлива вийшла недостатньо густою, можна варити її довше на слабкому вогні, постійно помішуючи.