Грибний сезон: що приготувати?
Навіть якщо ви не грибник, і вважаєте за краще купувати гриби в супермаркеті, восени ви можете приготувати багато страв з опеньків, лисичок, білих, і навіть банальних печериць. Ми зібрали для вас кілька смачних рецептів з грибами, які урізноманітнять ваше меню.
Гуляш з грибами
Інгредієнти
- Яловичина - 1 кг
- Шампіньйони - 300 грам
- Болгарський перець - 2 шт
- Цибуля - 1 шт
- Томатна паста – 3 ст.ложки.
- Вершкове масло - 50 грам
- Паприка - 1 ст. ложка
- Сіль, чорний перець, червоний перець, чорний перець горошком, лавровий лист за смаком;
- Зелень
Кроки приготування
- Яловичину наріжте кубиками, а цибулю — півкільцями.
- У глибокій сковорідці розжарите половину вершкового масла, додайте м’ясо і обсмажте до рум’янцю.
- Додайте цибулю і паприку і пасеруйте 2−3 хвилини. Тепер влийте 2 склянки води, томатну пасту і тушкуйте на середньому вогні 40 хвилин.
- Солодкий перець очистіть і наріжте кільцями, гриби розріжте навпіл або на чвертки.
- Розтопіть вершкове масло, додайте гриби і обсмажте протягом 5 хвилин, додайте солодкий перець та томатну пасту і смажте ще 2−3 хвилини.
- Тепер з’єднайте перець і гриби з м’ясом, додати спеції і сіль, перемішайте і протушкуйте ще пів години. Готову страву прикрасьте зеленню і подавайте до столу. Овочі виходять дуже соковитими та ніжними, з густою томатною підливою.
Крем-суп з грибів
Інгредієнти
- Картопля – 500 г
- Вода або бульйон – 600 мл
- Гриби печериці – 250 г
- Цибуля – 150 г
- Вершки 10-20%– 200 г
- Сіль за смаком
Кроки приготування
- Чистимо і дрібно нарізаємо цибулю. Розігріваємо олію на сковороді, обсмажуємо її до золотистого кольору.
- Переходимо до грибів. 250 г печериць нарізаємо пластинами. Додаємо гриби до цибулі в сковорідку, солимо і обсмажуємо хвилин 8-10 щоб вони підрум'янились.
- Наливаємо в каструлю води або бульйону і ставимо на плиту. Поки вода буде закипати - чистимо картоплю, миємо й нарізаємо її на шматочки. Кладемо в каструлю, солимо за смаком і варимо до повного розм'якшення.
- Додаємо в каструлю обсмажені раніше гриби і цибулю, перемішуємо. Варимо ще 5 хвилин.
- Знімаємо каструлю з плити, збиваємо суп блендером до однорідного стану. Додаємо вершки, перемішуємо, доводимо до кипіння, постійно помішуючи. От і все, грибний крем-суп готовий.
Мариновані гливи
Інгредієнти
- Гливи – 1 кг
- Вода – 600 мл
- Цукор – 1 ст.
- Оцет – 3.5 ст. (9%)
- Сіль - 1.5 ст.
- Гвоздика – 5 шт.
- Перець чорний – 5 шт. горошин
- Часник – 2 зуб.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Кріп – 1 ст.л. сушений
Кроки приготування
- Отже, гриби гливи добре вимийте, зріжте з грона, залишити ті, які з тонкими ніжками, а ті гриби, що більші, розріжте навпіл і видаліть ніжку. Їх можна не викидати, а використовувати для приготування грибного супу-пюре (гриби в такому супі подрібнюватимуться блендером і, відповідно, їх жорсткість буде зовсім невідчутною).
- Підготовлені гливи перекладайте в каструлю і залийте їх холодною водою. Відразу додайте всі вказані в рецепті спеції та приправи: сіль, цукор, гвоздику, горошини чорного перцю (якщо використовуєте запашний перець, то покладіть наполовину менше – 2-3 шт.), Лавровий лист, сушений кріп (подрібнений або сушені гілочки кропу) і часник, розрізаний навпіл чи 4 частини.
- Дайте воді з грибами та спеціями закипіти. Якщо утворилася піна, то зніміть її шумівкою. Як тільки маринад закипить, потрібно влити оцет. З цього моменту засікайте час – 25-30 хвилин, і варіть гриби на тихому вогні, закривши каструлю кришкою.
- Хвилин через 10 можна спробувати маринад на сіль, а також кислоту. Вода має бути трохи пересоленою, якщо солі не достатньо, можете додати її до смаку, а також підлити оцет.
- Злегка остудіть гливи в маринаді і перекладіть в стерилізовані банки.
- Якщо не збираєтеся закривати на зиму, а їстимете їх відразу, то їх потрібно витримати ніч у холодильнику. Перед подачею можете додати рослинне масло і подрібнену зелену або ріпчасту цибулю.
Вершково-грибна паста
Інгредієнти
- Куряче філе - 500 г
- Улюблена паста
- Шампінйони - 300 г
- Вершки - 200 г
- Цибуля - 1 шт
- Олія для смаження
- Суха зелень, часник, сіль за смаком
Кроки приготування
- Закип'ятіть воду для пасти, приправте сіллю і невеликою кількістю олії. Зваріть макарони згідно з інструкцією на упаковці.
- Печериці помийте і наріжте пластинками.
- Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками.
- Часник видавіть через прес або натріть на дрібній тертці.
- Розігрійте на сковороді оливкову олію, а потім обсмажте на ній філе, додайте нарізану цибулю, часник, гриби
- Смажте все без кришки близько 7 хвилин.
- Влийте вершки, приправте за бажанням перцем, сіллю або будь-якими іншими спеціями. Доведіть до кипіння, потім відставте з вогню.
- Подавайте пасту з густим соусом. Можна посипати петрушкою. Якщо грибна підлива вийшла недостатньо густою, можна варити її довше на слабкому вогні, постійно помішуючи.